Jul i Vågen – Duften av jul

Jul i Vågen gikk av stabelen søndag 30.11.2025, og Vågen fremsto som et av byens mest levende kulturrom. Området rundt Mellemværftet og kaikanten var tett pakket av rundt 3000 publikum, lokale matprodusenter, håndverkere og kulturaktører. Jul i Vågen ble gjennomført i regi av Ramsailt, og trakk lange rekker av mennesker gjennom Vågen. Den historiske rammen skapte en tydelig forbindelse mellom nåtidens førjulsfeiring og den maritime kulturarven som formet Kristiansund.

Erik Aukan

Av 

Erik Aukan

Publisert 

08.12.2025

Jul i Vågen – Duften av jul

Et oversiktsbilde over inngangen til julemarkedet i Vågen

Denne artikkelen er for våre abonnenter — og vi håper du vil være med.

Abonner for tilgang, eller logg inn hvis du allerede er abonnent.

Se abonnement

Jul i Vågen – Duften av jul

Jul i Vågen gikk av stabelen søndag 30.11.2025, og Vågen fremsto som et av byens mest levende kulturrom. Området rundt Mellemværftet og kaikanten var tettpakket av rundt 3000 publikum, lokale matprodusenter, håndverkere og kulturaktører. Jul i Vågen ble gjennomført i regi av Ramsailt, og trakk lange rekker av mennesker gjennom Vågen. Den historiske rammen skapte en tydelig forbindelse mellom nåtidens førjulsfeiring og den maritime kulturarven som har formet Kristiansund.

Et historisk bakteppe med Mellemværftet som ramme

Mellemværftet er et fredet kulturminne. Det var tidligere en hjørnestein i Kristiansunds skips- og fiskerihistorie, i drift fra 1800-tallet til 1987. Verftet ble fredet i 2018, en anerkjennelse av områdets nasjonale verdi som en av de få bevarte verftene for treskip i Norge. Den industrihistoriske rammen gir Jul i Vågen en spesiell forankring –julemarkedet foregår ikke i en tilfeldig, anonym bygate, men i en autentisk del av Kristiansunds kystkulturelle arv.

Et tett sammensatt marked langs hele Vågen

Bodrekken strakte seg fra området utenfor Kulturfabrikken og helt opp langs kaia mot Mellemværftet. Det var et omfattende antall deltakere i år, og bredden i tilbudene ga en tydelig følelse av et svært variert og lokalt forankret førjulsmarked som nå begynner å bli en fast tradisjon.

Langs den nederste delen av Vågen deltok blant annet NysæterGård, Larsias brød og bakst, Fjellberget kaffe­brenneri, Villsaugården, Garnvik AS, Tustna kafé og landhandel, Day spa by Joyce, Ainas Hobbyrom, TustnaVed, Lyckes Smultring Vogn, Det filippinske kjøkken, Speiderne, Eli Vik & Knut Oskar Vik Sandøy, Etnelia Øhrnvik, Smøla Salmon, Snekkedalen, Naas,Trine Gulla Kvernen, Ramsailt, Mette Gjestad Bølgen & Elbjørg Torjul, Overland Multiverksted, KSU sportskomité, NordhoopAS – Karl Nordseth, Merethe P. Lindløkken, Tredreier Øyvind, Rannei Ordrun Flatøy, Franks Spesialiteter, Skipsfartshistorisk, MusikkorpsetTempo, Dynamisk Dekor, samt utstillingen fra Røde Kors.

Mot midten av kaia fortsatte bodrekken med et bredt utvalg av mat, håndverk og småskalaproduksjon: SG Produkter – Svein Gammelsæter, en stor samling med deltakere under fellesnavnet Bondenes Marked, og flere enkeltaktører: Frelsesarmen, K:N Craft & Culture – Vigdis Knudsen, Svitlana, Veronica Kristensen, Margrethe Munkhaug, Norway Jewelry – Kathrine Lindman, Unhjem Design – Renate, Kinga Makroner, Godt te kaffen – Odny Skomsøy, Vedovnsbakeri Aukra, AnDan, Neptun Lekeland, Bente Mørch, Åse Grønsæt, Lill Høyemsvoll, PEF Nordmøre, Ieva Janeliunaite, Saltens Gård, Habibi Kolonial, Levende Vågen, Cathrines systue, Forever Living AS, Maj Helen Stomsvik, Popup Norway, AR – Sjømat, og barnas eget område med KNT Barnas Turlag – Stig Olav Zahl-Jansen.

Mangfoldet ga et tydelig preg av et marked hvor både profesjonelle produsenter og hobbybaserte enkeltaktører var velkomne å fåplass. Den lange raden av boder ble et fremtredende kulturuttrykk i seg selv. Dette var en kollektiv framstilling av hva lokalmiljøet skaper.

Et aktivt kulturområde i bevegelse

Gjennom hele dagen var Vågen fylt av aktivitet. Musikalske innslag, lukter fra bålpanner og matbodene, håndverk i arbeid og ansamlinger av folk som stoppet for å betrakte, smake eller prate, skapte en tydelig dynamikk langs kaikanten. Barn fulgte de karakteristiske figurene fra Disney on Ice, mens familier brukte god tid i de ulike delene av området.

Samtidig var rammen rundt markedet med på å gi tyngde til arrangementet. Å legge julemarkedet nettopp i Vågen og i området ved Mellemværftet gjorde at besøket naturlig ble en del av en større kulturhistorisk fortelling. Den bevarte industriarkitekturen bidro til et bakteppe av historisk autentisitetog et tydelig uttrykk av lokal forankring.

En dag som samlet byen

Det som utmerket årets Jul i Vågen var helhetsinntrykket avfellesskap. Det var en markering der lokalt næringsliv, frivillige,kulturaktører og publikum skapte en felles førjulsopplevelse. Lyder, lukter og smaker sørget for en julestemning man bare får ved å være der og oppleve det. Her kan man legge fra seg mobilen (om man ikke jobber med å ta bilder) Sammenstillingen av mat, håndverk, småbedrifter, foreninger og historiske omgivelser gjorde at arrangementet fremsto som mer enn et marked. Jul i Vågen ble en kollektiv bykulturell hendelse.

At Vågen i dag var fylt av aktivitet, lyder, lukter og samtaler, viste hvordan kultur kan oppstå gjennom samhandling mellom mange små bidrag. Jul i Vågen skaper det som med det rette kan kalles kystkultur. Det er entydelig dokumentasjon på hva lokalt kulturliv kan være når det bruker byens historie, nærmiljø og engasjement som utgangspunkt.

Jul i Vågen – Duften av jul

Jul i Vågen gikk av stabelen søndag 30.11.2025, og Vågen fremsto som et av byens mest levende kulturrom. Området rundt Mellemværftet og kaikanten var tettpakket av rundt 3000 publikum, lokale matprodusenter, håndverkere og kulturaktører. Jul i Vågen ble gjennomført i regi av Ramsailt, og trakk lange rekker av mennesker gjennom Vågen. Den historiske rammen skapte en tydelig forbindelse mellom nåtidens førjulsfeiring og den maritime kulturarven som har formet Kristiansund.

Et historisk bakteppe med Mellemværftet som ramme

Mellemværftet er et fredet kulturminne. Det var tidligere en hjørnestein i Kristiansunds skips- og fiskerihistorie, i drift fra 1800-tallet til 1987. Verftet ble fredet i 2018, en anerkjennelse av områdets nasjonale verdi som en av de få bevarte verftene for treskip i Norge. Den industrihistoriske rammen gir Jul i Vågen en spesiell forankring –julemarkedet foregår ikke i en tilfeldig, anonym bygate, men i en autentisk del av Kristiansunds kystkulturelle arv.

Et tett sammensatt marked langs hele Vågen

Bodrekken strakte seg fra området utenfor Kulturfabrikken og helt opp langs kaia mot Mellemværftet. Det var et omfattende antall deltakere i år, og bredden i tilbudene ga en tydelig følelse av et svært variert og lokalt forankret førjulsmarked som nå begynner å bli en fast tradisjon.

Langs den nederste delen av Vågen deltok blant annet NysæterGård, Larsias brød og bakst, Fjellberget kaffe­brenneri, Villsaugården, Garnvik AS, Tustna kafé og landhandel, Day spa by Joyce, Ainas Hobbyrom, TustnaVed, Lyckes Smultring Vogn, Det filippinske kjøkken, Speiderne, Eli Vik & Knut Oskar Vik Sandøy, Etnelia Øhrnvik, Smøla Salmon, Snekkedalen, Naas,Trine Gulla Kvernen, Ramsailt, Mette Gjestad Bølgen & Elbjørg Torjul, Overland Multiverksted, KSU sportskomité, NordhoopAS – Karl Nordseth, Merethe P. Lindløkken, Tredreier Øyvind, Rannei Ordrun Flatøy, Franks Spesialiteter, Skipsfartshistorisk, MusikkorpsetTempo, Dynamisk Dekor, samt utstillingen fra Røde Kors.

Mot midten av kaia fortsatte bodrekken med et bredt utvalg av mat, håndverk og småskalaproduksjon: SG Produkter – Svein Gammelsæter, en stor samling med deltakere under fellesnavnet Bondenes Marked, og flere enkeltaktører: Frelsesarmen, K:N Craft & Culture – Vigdis Knudsen, Svitlana, Veronica Kristensen, Margrethe Munkhaug, Norway Jewelry – Kathrine Lindman, Unhjem Design – Renate, Kinga Makroner, Godt te kaffen – Odny Skomsøy, Vedovnsbakeri Aukra, AnDan, Neptun Lekeland, Bente Mørch, Åse Grønsæt, Lill Høyemsvoll, PEF Nordmøre, Ieva Janeliunaite, Saltens Gård, Habibi Kolonial, Levende Vågen, Cathrines systue, Forever Living AS, Maj Helen Stomsvik, Popup Norway, AR – Sjømat, og barnas eget område med KNT Barnas Turlag – Stig Olav Zahl-Jansen.

Mangfoldet ga et tydelig preg av et marked hvor både profesjonelle produsenter og hobbybaserte enkeltaktører var velkomne å fåplass. Den lange raden av boder ble et fremtredende kulturuttrykk i seg selv. Dette var en kollektiv framstilling av hva lokalmiljøet skaper.

Et aktivt kulturområde i bevegelse

Gjennom hele dagen var Vågen fylt av aktivitet. Musikalske innslag, lukter fra bålpanner og matbodene, håndverk i arbeid og ansamlinger av folk som stoppet for å betrakte, smake eller prate, skapte en tydelig dynamikk langs kaikanten. Barn fulgte de karakteristiske figurene fra Disney on Ice, mens familier brukte god tid i de ulike delene av området.

Samtidig var rammen rundt markedet med på å gi tyngde til arrangementet. Å legge julemarkedet nettopp i Vågen og i området ved Mellemværftet gjorde at besøket naturlig ble en del av en større kulturhistorisk fortelling. Den bevarte industriarkitekturen bidro til et bakteppe av historisk autentisitetog et tydelig uttrykk av lokal forankring.

En dag som samlet byen

Det som utmerket årets Jul i Vågen var helhetsinntrykket avfellesskap. Det var en markering der lokalt næringsliv, frivillige,kulturaktører og publikum skapte en felles førjulsopplevelse. Lyder, lukter og smaker sørget for en julestemning man bare får ved å være der og oppleve det. Her kan man legge fra seg mobilen (om man ikke jobber med å ta bilder) Sammenstillingen av mat, håndverk, småbedrifter, foreninger og historiske omgivelser gjorde at arrangementet fremsto som mer enn et marked. Jul i Vågen ble en kollektiv bykulturell hendelse.

At Vågen i dag var fylt av aktivitet, lyder, lukter og samtaler, viste hvordan kultur kan oppstå gjennom samhandling mellom mange små bidrag. Jul i Vågen skaper det som med det rette kan kalles kystkultur. Det er entydelig dokumentasjon på hva lokalt kulturliv kan være når det bruker byens historie, nærmiljø og engasjement som utgangspunkt.

Anbefalte artikler